Η Λέσβος ανήκει γεωγραφικά στο βορειοανατολικό Αιγαίο και αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο ελληνικό νησί μετά την Εύβοια και την Κρήτη. Το ανάγλυφό της ορίζουν ατελείωτες εκτάσεις πεδιάδων που εναλλάσσονται με γυμνές κρημνώδεις ακτές αλλά και πανέμορφες αμμώδεις ακρογιαλιές. Στην αντικρινή ακτή η Λέσβος αντικρίζει τις τουρκικές ακτές και ιστορικές περιοχές όπως το Αϊβαλί που ξυπνούν μνήμες από την πρόσφατη ιστορία των δύο χωρών.

Ο χαρακτήρας του νησιού

Πατρίδα των ξακουστών ποιητών Τέρπανδρου, Αλκαίου, Αρίωνα και φυσικά της Σαπφούς, η Λέσβος δικαιωματικά έχει αναδειχθεί διαχρονικά σε πολιτιστικό λίκνο, διαθέτοντας μια μακρόχρονη ιστορία ανά τους αιώνες.

Το γεωανάγλυφο του νησιού συνθέτουν οι διάσπαρτοι βιότοποι στο εσωτερικό, οι σημαντικές αλυκές του νησιού και τα πυκνά δάση. Αυτά, ωστόσο, τα οποία την καθιστούν παγκόσμια γνωστή και έχουν συνδέσει άρρηκτα το όνομά τους μαζί της είναι το λάδι και το ούζο της. Διαθέτοντας πάνω από 10 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, οι ελαιώνες της είναι από τους πιο ξακουστούς παγκοσμίως και οι Μυτιληνιοί ελαιουργοί από τους πιο φημισμένους. Παράλληλα, στο νησί υπάρχουν διασπαρτες αξιόλογες ποτοποιίες που αποστάζουν το φημισμένο ούζο, ενώ στην περιοχή της Παγανής έχει ιδρυθεί και Μουσείο Ούζου, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τη σημασία του στην τοπική οικονομία, αλλά και στον πολιτισμό του νησιού. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως οι Λέσβιοι παραγωγοί παρασκευάζουν το 50% της παγκόσμιας εξαγωγής ούζου και αυτό από μόνο του λέει πολλά για αυτό το σχεδόν “ιερό” για τους ντόπιους ποτό.

Η πρωτεύουσα Μυτιλήνη

Στα δημογραφικά της στοιχεία, η Μυτιλήνη, στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού και επάνω σε επτά λόφους, αποτελεί τη μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη του νησιού, αλλά και την πρωτεύουσα του, μιας και εκεί χτυπά δυνατά ο παλμός της εμπορικής, πολιτιστικής, πνευματικής κίνησης, αφού η Μυτιλήνη αποτελεί έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και διοικητικό κέντρο καθώς εκεί έχει την έδρα της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Σημαντικές ακόμα περιοχές του νησιού αποτελούν οι κωμοπόλεις του νησιού Αγία Παρασκευή, Αγιάσος, Καλλονή, Πολιχνίτος και Πλωμάρι.