Μακριά από τον βαρύ τουρισμό, η Λέσβος, στο Βόρειο Αιγαίο, απευθύνεται σε πιο συνειδητοποιημένους τουρίστες που δεν ψάχνουν μαζικά τουριστικά πακέτα και επιθυμούν να ψάξουν λίγο περισσότερο το νησί της Σαπφούς και τις ομορφιές του. Με μακρόχρονη ιστορία στο χρόνο και πλούσιο γεωγραφικό και ηφαιστειακό ανάγλυφο, η Λέσβος αποζημιώνει τον επισκέπτη που θα την επιλέξει όλον το χρονο διαθέτοντας επιλογές που κάνουν βίωμα ένα ασταμάτητο σεργιάνι στον Πολιτισμό, τις Τέχνες αλλά και τη Φυσική Ιστορία.

Ποια σημεία αξίζουν την προσοχή σου

Πέρα από τις ταξιδιωτικές νόρμες και τα τουριστικά SOS, η Λέσβος δεν θα σε βάλει στη διαδικασία να τικάρεις τα αξιοθέατά της, γιατί ανεπιτήδευτα όμορφη και ήσυχη, δεν βροντοφωνάζει και δεν εκβιάζει να τη γνωρίσεις μεμιάς. Λίγο λίγο αποκαλύπτεται στα υπέροχα ακρογιάλια της Σκάλας στον Ερεσό και του Αγίου Ισιδώρου, στο βυζαντινό και βενετσιάνικο Κάστρο του Μολύβου, στο Απολιθωμένο Δάσος των 20 εκατομμυρίων χρόνων, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας κοντά στο Σίγρι, στο Μουσείο Βιομηχανικής Παραγωγής Ελιάς στην Αγία Παρασκευή. Και συνεχίζει να σε παίρνει απαλά από το χέρι για να σε συστήσει στην Παναγία Γλυκοφιλούσα στο χωριό Πέτρα, στο Αρχαιολογικό της Μουσείο στη Μυτιλήνη, στα Μοναστήρια του Αγίου Ιγνάτιου και του Ταξιάρχη με τα… νυχτοπερπατήματά του, στο Ρωμαϊκό υδραγωγείο της Μορίας, στο Κάστρο της Μυτιλήνης.

Και ως επιστέγασμα για την επιμονή σου να τη γνωρίσεις, θα σε καλέσει να επισκεφτείς τους αξιοθαύμαστους υγροβιότοπους της Σκάλας Καλλονής, που έχουν ενταχθεί στο Δίκτο Natura, για bird watching σε φαλαρίδες, πετροτριδίλες, καστανόχηνες, αβοκέτες, κρασοπούλια, μαυροπελαργούς και… ροζ φλαμίγκος! Και όλα αυτά βέβαια υπό τη… μεθυστική ακολουθία του ούζου που μοσχοβολά στο νησί από άκρη σε άκρη και ακολουθεί τα βήματά σου για να σε οδηγήσει μοιραία μέχρι το περίφημο Μουσείο Ούζου στο Πλωμάρι. Αυτό το θείο ποτό θα έχεις την ευκαιρία, άλλωστε, να το γευτείς ανόθευτο και αυθεντικό σε κάθε γραφική ταβέρνα του νησιού στην οποία επιβάλλεται να κάνεις μια στάση για λαχταριστούς ουζομεζέδες πλάι στο αιγαιοπελαγίτικο κύμα.