Λίγοι επισκέπτονται μόνο μια φορά τη Λέσβο. Το πανέμορφο και αμόλυντο νησί του Βορείου Αιγαίου μαγεύει με τα γραφικά χωριά, τις όμορφες παραλίες και τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής του και οι περισσότεροι το επιλέγουν ξανά για τις διακοπές τους, έχοντας την αίσθηση ότι δεν πρόλαβαν το εξερευνήσουν εις βάθος και να ανακαλύψουν τις κρυφές αρετές του.

Τι πρέπει να περιμένει όμως ο ταξιδιώτης στο παρθενικό του ταξίδι; Ποιες διαδρομές πρέπει να βάλει οπωσδήποτε στο πρόγραμμά του και ποιες δραστηριότητες δεν πρέπει με τίποτα να παραλείψει;

Ας δούμε παρακάτω τα κυριότερα αξιοθέατα του νησιού:

Το κάστρο του Μόλυβου

Ο Μόλυβος ή Μήθυμνα είναι από τους γραφικότερους μεσαιωνικούς οικισμούς του Αιγαίου. Το ονομαστό κάστρο του, με πολλούς ένθετους θυρεούς και σημάνσεις στους γερούς τοίχους του, δεσπόζει στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου με μοναδική θέα.

Το απολιθωμένο δάσος

Ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο, το απολιθωμένο δάσος βρίσκεται 12 χιλιόμετρα από το Σιγκρί. Ανακηρύχθηκε μνημείο ιδιαιτέρου κάλλους το 1958 και η πετροποίηση των δέντρων οφείλεται στην έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής.

Το μουσείο του ούζου

Το Μουσείο του Ούζου Ισίδωρου Αρβανίτη βρίσκεται κοντά στο Πλωμάρι, μέσα σε έναν ελαιώνα. Εδώ παράγεται ούζο υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με την παράδοση της Μυτιλήνης και εξάγεται σε τριάντα χώρες του κόσμου, εδώ και εκατόν είκοσι χρόνια.

To αρχαιολογικό μουσείο

Εδώ θα δείτε ευρήματα από αρχαιολογικές ανασκαφές που έλαβαν χώρα στο νησί. Αγαλματίδια, μέρη αρχαίων ναών, προϊστορικά κειμήλια, κοσμήματα, νομίσματα, κοσμούν τις προθήκες του.

Τα σπήλαια της Λέσβου

Περίπου διακόσια σπήλαια έχουν καταμετρηθεί στο νησί και πολλά από αυτά παραμένουν ανεξερεύνητα, ακόμη και στις μέρες μας. Υπάρχουν δείγματα ζωής από τη Νεολιθική περίοδο και κάποια ευρήματα μαρτυρούν ότι χρησιμοποιήθηκαν ως τόποι λατρείας.

Το Μουσείο Θεόφιλου

Ιδρύθηκε από τον Στρατή Ελευθεριάδη το 1965 και στεγάζει ογδόντα έξι πίνακες του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου.

Το Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Ο Άγιος Ραφαήλ είναι ο προστάτης του νησιού. Στο μοναστήρι εκτίθεται η Αγία Κάρα του και θεωρείται ιερός τρόπος προσκυνήματος.