Τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου αποτελούσαν πάντα ένα πολιτιστικό και κοινωνικό σύνορο, ένα σημείο επαφής και επικοινωνίας μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, για πολλούς αιώνες. Και το ίδιο συμβαίνει και σήμερα, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει βλέποντας τις πινακίδες των καταστημάτων και τους καταλόγους των εστιατορίων που είναι γραμμένοι στα ελληνικά και τα τουρκικά.

Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο

Η Λέσβος είναι ένας τόπος αξίζει να επισκεφτείς, παρά το ότι είναι αρκετά μακριά από την Αθήνα. Αν προτιμήσεις την ακτοπλοϊκή σύνδεση, κάτι απαραίτητο αν θέλεις να πάρεις μαζί αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα για να περιηγηθείς στις ομορφιές του νησιού, τα φέρι μποτ αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα και η διαδρομή κρατά περίπου δέκα ώρες. Το ίδιο φέρι περνά από Σύρο, Μύκονο, Ικαρία και Χίο.

Ο χρόνος είναι αρκετός για να αφήσεις πίσω σου τις σκοτούρες και τις έγνοιες και να χαλαρώσεις στο κατάστρωμα του πλοίου, μυρίζοντας την θαλάσσια αύρα και ατενίζοντας το γαλάζιο του Αιγαίου. Με το smartphone σου μπορείς να αποτυπώσεις φωτογραφικά στιγμιότυπα από το ταξίδι σου και, αφού συνδεθείς με το wi-fi του καραβιού, να κάνεις το ταξίδι πιο ευχάριστο παίζοντας κάποιο από τα συναρπαστικά παιχνίδια του online καζίνο River Belle ή ανεβάζοντας τις φωτογραφίες σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το καλοκαίρι η Λέσβος συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι της Καβάλας, ενώ υπάρχουν επίσης φέρι μποτ για το Αϊβαλί, στα τουρκικά παράλια.

Το αεροδρόμιο της Λέσβου απέχει τρία χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη, την πρωτεύουσα του νησιού. Υπάρχουν καθημερινές πτήσεις από και προς την Αθήνα και η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου μια ώρα. Υπάρχουν επίσης πτήσεις προς Θεσσαλονίκη, αλλά και προς το Ηράκλειο της Κρήτης, τη Ρόδο, τη Σάμο και τη Χίο.

Όταν φτάσετε στο νησί, μπορείτε να εξερευνήσετε τις ομορφιές του με τα καλά οργανωμένα, καθαρά και γρήγορα λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Εναλλακτικά μπορείτε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο, για να ακολουθήσετε το δικό σας πρόγραμμα.