Χάρη στη σημασία της ως διοικητικού, πολιτιστικού, αλλά και πνευματικού κέντρου, η Λέσβος υποδεχτείται τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εδώ, οι προτάσεις διαμονής δεν εκπίπτουν σε ποιότητα και παροχές μετά το καλοκαίρι, αφού επί της ουσίας, το νησί δεν νεκρώνει το χειμώνα. Υπάρχουν επιλογές για όλα τα βαλάντια και όλους τους τύπους τουρισμού χαρίζοντας στους επισκέπτες ατόφιο μυτιλιναίικο χρώμα φιλοξενίας.

Προσεγμένες boutique μονάδες, καταλύματα με οικογενειακό χαρακτήρα και σπιτική φιλοξενία, αλλά και υπερπολυτελείς μονάδες που προσφέρουν exclusive εμπειρία διαμονής, βρίσκονται σε διάσπαρτα σημεία του νησιού, στρατηγικά τοποθετημένα καθ’ όλη την έκτασή του. Τα καταλύματα αναδεικνύουν το όμορφο μεσογειακό τοπίο, ενισχύουν την τοπική οικονομία, κλπ. Εν τέλει, η επιλογή του σωστού καταλύματος μετατρέπεται σ’ έναν… ευχάριστο πονοκέφαλο. Και παρόλο που υπάρχει χώρος για βελτίωση, καθώς ο ανταγωνισμός αυξάνεται και τα standards ανεβαίνουν, η Λέσβος αποτελεί αδιαμφισβήτητα σήμερα μια υπολογίσιμη δύναμη στον τουριστικό χάρτη και μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη μια ξεχωριστή εμπειρία διαμονής.

Αρκετές επιλογές, είναι αλήθεια, πως βρίσκονται συγκεντρωμένες στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη, παρ’ όλα αυτά δεν υπολείπονται σε τουριστική ανάπτυξη δημοφιλή παραθεριστικά κέντρα του νησιού, όπως αυτά σε Άναξο, Σκάλα Ερεσού, Βαρειά, Πλωμάρι και Εφταλού.

Το μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό

Παρόλο που η Λέσβος αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση ελληνικό νησί, ο τουρισμός της, αν και διαρκώς ανερχόμενος, αποτελεί πεδίο για γόνιμη ανάπτυξη στο παρόν και στο μέλλον. Επενδύοντας στην ποιότητα πολύ περισσότερο από την ποσότητα των τουριστών που επιλέγουν τη Λέσβο για τις διακοπές τους, οι επιχειρηματίες του νησιού, αλλά και οι ξένοι επενδυτές που βλέπουν όλο και περισσότερο στην ανεπιτήδευτη ομορφιά του νησιού μια αξιοποιήσιμη τουριστική επένδυση, δημιουργούν λιγότερο θορυβώδεις τουριστικές επιχειρήσεις και μικρότερης κλίμακας ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι από το νησί λείπουν τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Το στοίχημα, βέβαια, είναι η Λέσβος να κρατήσει το μοναδικό της ιδιόχρωμα, χωρίς παράλληλα να χάσει το τρένο της τουριστικής ανάπτυξης.